top of page

STRESS, YRSEL OCH PROBLEM MED BALANSENHar du tänkt på hur lätt det är att bli yr när du är stressad? Plötsligt snurrar det bara till eller så känns det som att man går på ett gungande underlag. Det är en obehaglig känsla och oron för varför man blir yr gör att man spänner sig ännu mer och blir trött. Ofta triggar det också känslan av att man är på väg att förlora kontrollen.


Yrsel och problem med balansen är en stor utmaning för många och har lika mycket en psykisk aspekt som en kroppslig. Det är inte ovanligt att vi ”tappar fotfästet” när vi är stressade eller inte mår bra, men det är inte alla som tänker på att stressen kan ”sätta sig” i fötterna i form av muskelspänningar.


När musklerna i våra fötter blir spända börjar vi belasta fötterna på ett annat sätt än vi är vana vid. Vi förlorar en del av kontakten med underlaget som vi står och går på. Man kan jämföra det med att ständigt vara ute och gå på hal is, eller gå på ett par skyhöga klackar. Vi blir vingliga och får svårare att hålla balansen. Följden blir att övriga kroppen får anpassa sig efter de nya förutsättningarna. Vi får hålla balansen genom att dra upp axlarna och till exempel spänna våra käkmuskler. Vi blir på så vis påverkade ända upp i nacke, axlar och käkar, vilket ofta triggar igång yrsel och nedsatt balans.


Det är alltså en klok investering att ägna fötterna lite mer uppmärksamhet. Det finns en bra fotövning i min bok som hjälper till att återställa muskelspänningsbalansen i dina fötter.

När du utför övningar som gör dig mer medveten om dina fötter kommer det också att påverka din kroppsbild i hjärnan. En tydligare kroppsbild innebär att du kan gå och stå på ett bekvämare sätt och kommer därför som följd att minska både yrsel och ostadighetskänslor.


Comentarios


Läs också:
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page