top of page
REFERENSER

PATIENTER BERÄTTAR

“Jag har alltid varit en person som haft mycket ångest och oros tankar. När jag flyttade hemifrån och började studera på universitet blev det för mycket och jag tappade bort mig själv i det hela. Jag kunde inte hantera allt nytt som kom med "vuxenlivet". Det var svårt att leva upp till alla förväntningar och krav som sattes på mig av andra men främst av mig själv. Detta gjorde att jag hamnade bakom med studierna, vilket inte gjorde situationen bättre. Jag var konstant stressad, jag sov dåligt och jag hade spänningar i hela kroppen. Mitt självförtroende hade aldrig varit så här dåligt innan.

 

Eva lärde mig arbeta med tanke, känsla och kropp. Hos Eva fick jag lära mig olika kroppsövningar för att förbättra min hållning och rörlighet. I samband med övningarna hade vi även mycket samtal. Hos Eva är det ett väldigt tydligt samband mellan kropp och själ. Det är ingen annan jag varit hos eller hört om som använder samma metod som Eva. Denna metoden funkade jättebra för mig. Vissa av övningar använder jag än idag. Mitt självförtroende är tillbaka och jag känner igen mig själv igen. Jag har även börjat studera igen och är förhoppningsvis klar om ett år. Jag kan starkt rekommendera Eva! 

- Vera 23 år

 

“Jag är en medelålders kvinna som levt hela mitt liv i olika former av medberoendeskap. Det började redan när jag var barn. Min pappa var alkoholist och utsatte mig för både fysisk och psykisk misshandel och sexuella övergrepp. Jag trodde att det var mig det var fel på, att jag inte var värd att bli älskad. Sen har det fortsatt med att jag låtit andra människor ta mig för given. Det har varit både i kärleksrelationer, andra släktingar, vänner och arbetskamrater. Jag har markerat när de har gått för långt men efter ett tag har jag låtit det hela börja på nytt.
 

Tack vare Eva Mobergs kurs med samtal och övningar har jag nu lärt mig att älska mig själv, ge mig själv respekt och sätta gränser. Jag har även fått ett mycket positivare tankesätt och skuldbelägger inte mig själv för att jag låtit allt ske. Istället har jag dragit lärdom av det förflutna och är väldigt bestämd att aldrig sätta mig i liknande situationer
igen. Jag undviker även negativa personer som ofta talar illa om andra. Detta har gett mig ett lyckligare liv och en massa positiv energi.”

- Wild Flower

 

"Jag har valsat runt i sjukvården under nästan 5 år och hade nästan tappat hoppet om att bli av med min värk i nacke och axlar och jag vet inte hur många gånger jag fått höra av läkarna att jag får lära mig att leva med min smärta .Det är ju inget roligt, jag är 28 år och någon hjälp måste man väl kunna få. För 8 månader sen hittade jag Evas hemsida och tänkte att prova kan man alltid göra, jag hade liksom inget att förlora men kanske inte så stora förhoppningar heller.

 

När Eva började förklara vad som kunde vara anledningarna till min värk så kändes det som att hon visste vad hon pratade om och jag kände att jag fick nytt hopp. Jag gick hos Eva 6 månader och nu har jag nästan ingen värk alls. Den kan komma ibland om jag pressar mig för mycket men då har jag övningar som jag kan ta till som hjälper. Jag har också Evas MP3 filer med inspelade övningar för att minska spänningar och förbättra sömnen, som jag använder mig av då och då. Dem hjälper mig att slappna av. Jag skriver detta för jag vill verkligen att andra som hamnat i min situation ska veta att det faktiskt finns metoder som hjälper. Och så känns det bra att ha fått mitt självförtroende tillbaka igen!”

— Minna

“Jag har gått hos Eva, först i individuell behandling och sen i gruppbehandling. Båda har varit avgörande för hur jag mår idag jämfört med hur jag mådde för 1 år sedan. Upplägget för behandlingarna har passat mig eftersom jag för första gången känner mig sedd som en hel människa och inte bara som en diagnos.”

— Lotta

 

 

Jag var trött på att höra att ‘det bara är stress’. Det gjorde inte saken bättre för mig och jag fick ingen konkret hjälp. Sen berätta en kompis om Evas grupper och jag hade tur och fick plats. Hon visste vad hon prata om och jag förstår inte varför man inte kan få den här informationen om hur saker hänger ihop från sin vanliga läkare med en gång så man kunnat få bukt med det här tidigare. Är alla så specialiserade att man inte förstår att det handlar om att få ett grepp om helheten? Det är klart att det har varit svårt att ändra på vissa grejor, svårt att lära gamla hundar sitta som man säger, men man ser i alla fall att det händer något och att det går åt rätt håll och bara det har minskat stressen för mig.”

— Oskar

“Evas behandling blev vändpunkten för mig. Äntligen begrep jag varför jag hade mina symptom och fick praktiska redskap för att komma vidare. Det här skulle alla få gå på.”

— Johan

“När jag berättar för mina kompisar vad Eva har berättat under teoriavsnittet i gruppen känner dem igen sig, typ så här är det ju. Och övningarna funkar för min ångest och när tankarna bara snurrar på.

— Joanna

“Har alltid haft det struligt med ryggen och till och från haft ont i axlarna också. Blev värre med värken under en stressing period på jobbet och fick då rådet av en jobbarkompis att kontakta sjukgymnasten Eva Moberg. I början undrade jag var det hela skulle leda till men sen fick jag en häftig upplevelse under en Feldenkraisövning. Det var som om jag kom på att det fanns ett annat sätt som jag kunde röra mig på som inte gjorde ont. Lite svårt att förklara så här med ord men det hjälpte och nu har jag inte alls samma besvär längre. Gick väl hos henne en sju åtta gånger och nu vet jag hur jag ska bära mig åt om det skulle krångla igen.”

— Lars

“Jag är musiker. Under en period var jag så spänd och stressad att jag inte kunde spela en konsert utan att få ont i dagar efter. Jag började känna mig uppgiven. Hur skulle jag kunna arbeta med något annat? Musiken och spelandet är min livsnerv. Min läkare rekommenderade Eva Mobergs metod och jag gick hos henne några gånger själv och sen i hennes 3 grupper. Jag blev positivt överraskad av hennes förmåga att skräddarsy en behandling som gjort att jag inte bara blivit av med mina symptom utan också fått ett mer bekvämt sätt att spela på som gör att spelandet fått mer flyt än tidigare” 

— Jerker

“Har haft det struligt med nacken under många år, särskilt vid stessiga perioder på jobbet och vid olika händelser i privatlivet. Efter att ha gått i pension, då näst intill utbränd, fick jag problem med yrsel och sedan balansen. Fick rådet av min sjukgymnast att börja hos Eva Moberg. Evas koncept att arbeta med olika kroppsterapier och hennes lugna, vänliga personlighet har hjälpt mig så mycket att yrseln försvann ganska snart. Balansen är nu mycket bättre, och skulle jag hamna i stressiga situationer har jag mina “verktyg” att ta till. Jag känner mig alltid bekväm och trygg i det terapeutiska mötet med Eva.”

— Enyas matte

“Det är svårt att undvika att tappa bort sina egna behov när man ska hantera en pressad vardag i ett stressigt liv. Det är till och med svårt att komma ihåg hur man gör för att må bra. Man känner sig jagad när man försöker leva upp till alla yttre och inre förväntningar och krav, både andras men mest sina egna. Så var det i alla fall för mig. När jag kom till Eva hade jag förlorat självförtroendet. Jag hade massor olika symptom, smärtor och spänningar, dålig sömn, stress och kände mig jagad och jag höll på att förlora greppet helt. Jag for runt till många specialister men saknade någon som hade en helhetssyn. Med Evas hjälp hitta jag tillbaka till mig själv. Jag kom på att jag faktiskt hade ett val ! Eva fick mig också att upptäcka en kreativitet som jag inte ens visste att jag hade. Hennes genomtänkta sätt att arbeta med kombinationen av metoder för både tanke, känsla och kropp, gjorde att jag äntligen fick tillbaka makten över mitt eget liv igen. Jag har förstått att det tar tid att lära sig leva på ett mer medvetet sätt men det är definitivt värt det. Den bästa investeringen du kan göra, brukar Eva säga, är att investera i dig själv. Det ställer jag upp på, för det är en investering som aldrig går förlorad, som det inte går inflation i och som föräntar sig allt eftersom tiden går.”

— Göran

“Jag hade det jobbigt med studierna och fick mycket värk i nacke, axlar och rygg och hade också till slut svårt för att sova. Min läkare på vårdcentralen berättade att det fanns sjukgymnaster som arbetade med lite andra metoder som kunde vara bra för mina symptom och rekommenderade mig att ta kontakt med Eva Moberg. Jag har nu gått i 4 månader hos henne och arbetat med en kombination av Feldenkraisövningar och samtal. Jag känner en tydlig förbättring även om jag fortfarande kan få ont ibland. Fast då kan jag också se att det beror på att jag pressat mig själv för mycket. Jag har börjat förstå att jag har en del prestationsångest. Jag har också börjat få tillbaka mitt självförtroende och har lättare för att fokusera på det som jag kan istället för att hänga upp mig på det som jag tycker att jag inte lyckas med. Fast i början var jag skeptisk till att så små rörelser skulle kunna göra sån nytta. Nu visar jag gärna några av övningarna för mina kursare så att dem kan bli mindre nervösa innan tentan!”

— Maria

“För mer än 10 år sedan fick jag problem. Det gjorde ont att vrida nacken. En rörelse, som är helt nödvändig vid tex bilkörning, blev en plåga. Detta problem motiverade mig att sätta igång att träna på Nautilus. Det hjälpte inte, inte ens efter två år. Istället kom efter en tid ytterligare en krämpa. Vänster arm domnade bort, till en början bara någon minut åt gången. En omfattande undersökning på neurofysiologen bekräftade en misstanke att symptomen var att betrakta som psykosomatiska stressymptom. Det fortsatte till en utmattningsdepression (för snart tre år sedan) då jag till slut sov högst ett par timmar i veckan. Det finns naturligtvis oändligt mycket om orsaker och min livssituationen som jag här helt utlämnar. Med hjälp av antidepressiv medicin kunde jag börja sova igen och jobba vidare. Nacken och den domnande armen påverkades inte mycket av medicinen och efter en tid (halvår) började jag hos Eva Moberg.
Hos Eva har jag gjort olika övningar (tex rotationsövn.). Vi har oftast gjort en övning per besök och därefter fortsatt med denna ytterligare (typiskt 3-5) gånger. De påverkar tydligt min hållning och rörlighet efter ett 45 min pass. Viktigare är en långsiktigt positiv effekt och att tydligt uppfatta sambandet mellan ”kropp och själ”. Jag har i övningarna fått många referenspunkter på vad jag nu kan som jag inte kunde för inte särskilt länge sedan. En annan referenspunkt är i bilen där jag gläds över att numera obehindrat vrida mig till de döda vinklarna. Jag kan varmt rekommendera Eva Moberg som sjukgymnast. Hon har stöttat mig i att pröva ytterligare behandlingsformer, som akupunktur och yoga som en form av självbehandling. Jag har lärt mig att det krävs ansträngningar att återvinna och upprätthålla sin hälsa, och om jag skulle få tillbaka symptom vet jag att det finns hjälp som fungerar.”

— Ulf

“Jag har nästan alltid haft en tendens att oroa mig. För ett halvår sedan fick jag en tilltagande muskelvärk och till slut blev det så illa att jag nästan inte kunde sova alls. Jag kände mig också yr ibland och hade svårt att koncentrera mig när vi hade föreläsningar på utbildningen. På vårdcentralen kunde dem inte hitta något direkt fel på mig men trodde att mina besvär hade att göra med stress. Jag blev rekommenderad att kontakta Eva Moberg. Jag fick berätta om mig själv och mina besvär och hon undersökte mig noga. Utifrån undersökningen kunde hon förklara för mig varför jag hade så ont och sen kom hon med ett behandlingsförslag som jag tyckte lät vettigt. Nu har jag gått hos henne i ett par månader och jag har fått lära mig att använda min kropp på ett annat mindre ansträngande sätt än tidigare. Jag kunde sova bättre redan efter ett par veckor och sen började värken släppa. Nu går jag bara en gång då och då för uppföljning och jobbar vidare själv med ett par hemövningar. Jag blir inte heller yr längre och det går lättare att koncentrera sig igen. Det roliga var att jag också fick en övning för att öka min kreativitet som jag faktiskt tror hjälpte mig i mitt projektarbete.”

— Helena

“...utmattad efter år av stress, högt blodtryck och bröstcancer blev jag rekommenderad Eva Moberg. Hon fick mig att åter bli ett, min kropp-själ och ande. Genom andnings- och kroppsövningar i kombination med samtal kunde jag åter se sammanhanget av orsak och verkan. Nu snurrar livet i positiva spår som genererar nya positiva utmaningar. Tack Eva!”

— Annette

“Efter en lång period av stress i mitt liv, gick jag in i väggen. Träffade en bra och förstående läkare som sjukskrev mig helt och rekommenderade mig att söka hjälp av sjukgymnast och även samtalsterapeut. Fick rådet av en väninna att gå till Eva Moberg eftersom hon arbetar med en kombination av samtal och kroppsövningar. Har nu gått hos henne i 10 veckor och känner mig redo att börja arbeta på halvfart igen. Fast nu kommer jag att vara bättre på att inte ta på mig för mycket.”

— Josefin

Min behandling hos Eva Moberg startade när jag kom till henne efter att ha drabbats av en utmattningsdepression med generell smärtproblematik. Min psykiater hade då föreslagit att jag skulle söka hjälp via kroppsterapi eftersom jag enligt hennes bedömning intellektualiserade mitt mående och därför hade svårigheter att komma vidare.

Tiden hos Eva ägnas åt analyserande och stödjande samtal, ofta med mina nedtecknade drömmar som utgångspunkt, samt praktiska övningar där jag under Evas ledning får jobba med att hjälpa nervsystemet till att finna nya hälsosammare banor. Andningen och små inkännade rörelser samt avslappning är här centralt.

För mig har tiden hos Eva framförallt medfört att jag har lärt mig att se på mig själv och mina behov på ett mer respektfullt sätt. Detta gör i sin tur att jag har betydligt lättare för dels att veta vad som är bra/mindre bra för mitt mående, dels att kunna sätta ner foten och säga nej när detta behövs, utan att få dåligt samvete. Min ökade kroppskännedom gör att lyhördheten för kroppens signaler är betydligt större och kraftfullare. Detta ger mig ledning när jag är på väg att gå över gränsen för vad jag förmår. Den ökade självkänslan och självrespekten gör också att jag har en helt annan förmåga att sortera bort det som är mindre viktigt i livet och se vad som är värt att ta strid för. En stark inriktning mot det positiva och värdefulla som livet erbjuder!

När jag kom till Eva var jag helt sjukskriven, idag arbetar jag stabilt 50%. Min arbetsförmåga är nedsatt, kanske permanent, till följd av min sjukdom. Samtidigt har jag blivit en betydligt helare, mer tillfreds och starkare person under resan med Eva.
Det är en fantastisk förmån att få hjälp av en så kunnig och genuint engagerad person som Eva Moberg att komma vidare i livet. Jag rekommenderar starkt både hennes behandlingsmetoder och henne som person!”

— Ingrid

“Jag har gått hos Eva i två olika perioder i mitt liv. Första gången jag tog kontakt med henne var något år efter min skilsmässa när jag kände att jag behövde hjälp för att komma vidare i livet och satsa på mig själv. Att jag behövde ta mig själv på allvar och tänka att jag är också viktig, jag får ta plats. Jag förstod att jag behövde andra tekniker än bara samtal för att ”komma åt” mig själv och hos Eva mötte jag mig själv genom psykodynamsik kroppsterapi blandat med feldenkreis och uppföljande samtal. Det var en nödvändig resa under några år som hjälpte mig att stå upp för mig själv på ett vuxet sätt. Jag kontaktade Eva för något år sedan för jag kände att jag behövde ”coaching” i mitt liv. Nu handlar det mer om att våga, ta steget, bli modigare, utmana mig själv i nya roller inom arbetslivet. Detta gör jag hos Eva med olika feldenkreisövningar och samtal.
Evas koncept att arbeta med olika kroppsterapier och efterföljande samtal har passat mig och det har hjälpt mig att växa och utvecklas som person. Hennes lugna, vänliga personlighet gör att jag alltid känner mig bekväm och trygg i det terapeutiska mötet.”

— Margareta

“Eva har den för mig så viktiga kombinationen av professionellt kunnande och personligt varmt bemötande.
Med helhetssyn och verkningsfulla metoder har hon hjälpt mig att tro på mina egna inre resurser samt fått mig att bära upp min kropp på ett helt nytt och vilsamt sätt. Dessutom har det funnits plats för härligt befriande skratt ”

— Lisa

“Jag har arbetat med mig själv i olika sorters terapiformer i drygt tio år. I den metod jag blivit erbjuden i behandlingen hos Eva Moberg känner jag att jag för första gången når en helhet: kropp, själ och tanke förenas och det har hjälpt mig att komma långt i kännedomen om mig själv. Jag förstår och upplever att allt som sker mig hänger samman och att jag själv kan påverka min situation i livet tack vare att jag i dag är medveten om min kropp, min själ och mina tankar på ett djupare och sannare sätt än tidigare. När jag först kom i kontakt med Eva Moberg var jag nedbruten av värk i mina leder och jag led av depression. Min kropp sade starkt ifrån, den reagerade med kraft på en ohälsosam livssituation. Det har jag fått hjälp att förstå, och jag har fått kännedom om hur kroppen fungerar och samverkar med mina tankar och mitt själsliv. Jag har blivit uppmärksammad på det sätt jag använder min kropp och att mitt kroppsmönster och därmed mitt handlingsmönster går att påverka. Tack vare fysiska övningar och terapeutiska samtal har jag blivit medveten om hur jag själv fungerar som person. Jag känner mig idag starkare än någonsin tidigare i livet. jag lider inte av ledvärk, jag är inte deprimerad, jag har fått en starkare självkänsla och en självinsikt som gör att jag kan välja andra vägar i livet. Ett destruktivt livsmönster är brutet.”

— T

“Jag mötte många svåra utmaningar i livet och min läkare skickade mig till psykolog eftersom hon ansåg att jag behövde bearbeta det som hänt. Jag frågade min psykolog varför jag hade så många olika kroppsliga symptom och han svarade att det var stress. Det var säkert riktigt men det gav mig ingen tillfredsställande förklaring om hur det blir som det blir. Det stod klart för mig att det inte kunde vara inbillning, för mina symptom var påtagliga men jag kunde inte förstå mekanismerna och jag ville veta. Av en händelse följde jag med en väninna på ett föredrag om kvinnor och stress som Eva Moberg höll. Det blev en vändpunkt för mig. Diafragma modellen och andra bio-mekaniska förklaringsmodeller gav mig en överblick om hur den kognitiva, emotionella och kroppsliga aspekten av oss faktiskt samverkar.Jag sökte sedan upp Eva och gick i behandling hos henne i tre månaders tid. Det gav mig den plattform jag behövde för att gå vidare på egen hand. Jag har en del fungerande strategier och kroppsövningar som jag kan ta till vid behov och jag använder också regelbundet Evas inspelningar , om hur vi kan förbättra vår sömn med hjälp av sköna övningar. Jag kan varmt rekommendera dem till alla som har problem med sömnen och söker alternativ till olika mediciner” ”

— Britta

“Vägen till hjärnan går genom kroppen” 
“Aldrig trodde jag väl att fysiska övningar skulle kunna bana väg för att ge en utökad medvetenhet i tanken.
Men det tar tid och det behövs repetition om och om igen för att komma till en inre frigörelse. Först tror man att man bara jobbar med kroppen men efter ett tag börjar man bli medveten på ett omedvetet sätt att det hänt något med tankarna också. Vägen dit kan vara jobbig med både värk och starka sinnesrörelser, med plötsliga minnen från sådant som kanske tryckts tillbaka under lång tid, och man är helt slut efter gruppen. I början gjorde jag rörelserna för mycket och kände mig kantig utan kontakt med kroppen, jag ville prestera. Det är under Evas ledning med uppmaningar om att prova att efter hand göra rörelserna lite mindre och att alltid göra det bekvämt för sig som gör att man så småningom slappnar av och gör det i sin egen takt. Det egna kravet släpper och först då börjar en fantastisk resa som leder till framsteg. Långsamt, ett steg i taget, blev jag bekant med min egen helhet. Man växer liksom inifrån genom rörelserna. Att efter hand få till det och upptäcka att ju mer man gör det med hjälp av bara tanken ju större genomslagskraft. I de glömda musklerna finns det ny kraft .Idag när jag är ute och går är hela jag ute och går istället för att bara finnas i ett rörigt huvud utan kropp.

 

I samtalen med kognitiv inriktning har jag fått hjälp att se min egen situation och bli varse vart jag ska men på något sätt, även om man ser målet så har händer och fötter varit bakbundna, bildligt talat. Det är BK och Feldenkrais övningarna som lösgjort dessa band så att jag har kunnat börja ”röra mig” framåt på vägen. I vardagen börjar kroppen själv ställa krav på små rörelser styrda av tanken som pockar på. Tänk att kunna stå i busskön till synes stilla samtidigt som det genom den inlärda tekniken i tanken går att bölja fram och runt på trottoaren i en energivågrörelse som får det att bubbla glatt inombords. Det är frihet som ger en växande integritet.
Idag behöver jag nästan bara tänka på övningarna för att kroppen ska kalibrera och andningen lugna ner sig. Jag har hittat mina favoriter som passar just min kropp och när sjöstjärnan synkroniseras med andningen så får uttrycket ”att vända ut och in på sig” plötsligt en ny och väldigt positiv innebörd.
Medvetenheten har gjort att jag har börjat kunna sätta gränser och på ett bra sätt bejaka mina egna behov. det är först nu jag har ”vaknat” och kan se hur långt jag kommit. Det går naturligtvis upp och ner, så är livet, men nu är jag inte längre fast i mig själv utan kan röra mig framåt. Jag är inte ännu framme men så bra tänker jag, då har jag möjlighet att lära mer på den här resan och inte minst själv välja vilken väg som känns rätt…”

— Ann

Jag har alltid varit den som alla kunde lita på, som ställt upp i alla lägen. Jag funderade aldrig varför det var så utan såg det bara som självklart. Jag förstår nu efteråt att jag pressat mig mer och mer tills att jag till slut var till mer för andra än mig själv. Det är inte konstigt att det blev som det blev. Jag gick in i väggen och visste inte riktigt vem jag var längre. Jag hade massor av muskelspänningar och det gjorde ont så fort jag försökte röra mig det minsta. Min doktor sa att det skulle ta tid att bli bra men jag trodde nog ändå inte att det skulle ta så lång tid. Efter ett år hade jag inte fått någon annan behandling än erbjudande om antidepressiv medicin som jag inte tålde så bra och rådet att gå korta promenader. Jag började känna mig uppgiven och det var i ren desperation som jag började kolla runt på nätet om det fanns andra behandlingsalternativ. Evas hemsida dök upp och jag tyckte att det som stod där lät hoppfullt. Jag gick hos Eva regelbundet i nästan ett och ett halvt år, i början 1 gång i veckan och sen med allt glesare mellanrum. När Eva efter flera veckors behandling hade hört mig berätta om vad min man, mina barn och hela släkten och alla vänner ville ha hjälp med så frågade hon frågan som blev vändpunkten för mig: ‘Vad vill du själv göra då Noemi?’ . Jag blev alldeles ställd. Jag visste helt enkelt inte. Jag var så van vid att sätta allt och alla i första rummet att jag inte ens kände vad jag själv skulle vilja göra. Med hjälp av stoppövningar och konkreta strategier för att kunna säga nej när folk frågade om jag kunde ställa upp började det vända för mig och jag började få tillbaka min energi. Muskelspänningarna gav efterhand med sig och jag sover bättre igen. Men jag skulle ljuga om jag sa att det var lätt. Jag var rädd för vad folk skulle säga om jag sa att jag inte kunde ställa upp. Inte för att jag var sjuk utan för att jag helt enkelt ville göra något bara för egen del. I början fick jag ångest och ett grymt dåligt samvete men efterhand gick det upp för mig att det inte bara var min rättighet utan också mitt ansvar att få ha egen tid och att säga nej när jag inte hade lust eller behövde slappa. Jag fick helt enkelt träna mig på att vara nyttigt lat. Nu har jag det ok igen och så här när jag tittar tillbaka är jag faktiskt glad att det blev som det blev så att jag fick den här möjligheten att göra livet mer enkelt och behagligt för mig själv. Det tog förstås tid för alla runt omkring mig att vänja sig också men nu är mitt kroppspråk så tydligt och stämmer överens med det jag säger att mina vänner fattar med en gång och tar inte illa vid sig.”

— Noemi

bottom of page