top of page

KAN STRESS VERKLIGEN VARA BRA?

I dag får du tips på en övning speciellt bra för dig som är stressad inför helgerna eller har svårt att somna.


”Vi behöver stress för att fungera. Om man slår ut stressystemet hos djur så visar det sig att de inte gör ett smack, de ligger bara still. Det är ju så för oss människor också.” Anders Hansen


Häromdagen slog det mig; nu är det inte långt kvar till julafton! Tiden springer i väg och på något märkligt sätt är det mindre än några veckor kvar! Hur blev det så här i år också? Jag som hade bestämt mig för att vara ute i god tid och inte låta mig dras med av omgivningens stress!


Vi är många som känner stress när julen närmar sig. Det kan vara för att det är mycket att fixa och stå i men det kan lika gärna vara för att man närmar sig en period då känslan av ensamhet kan bli förstärkt.


Ofta betraktar vi stress som något negativt men i själva verket är det en livsviktig funktion som behövs aktiveras då och då, ungefär som när man testar en brandvarnare därhemma för att försäkra sig om att den fungerar som den ska. Farlig blir stressen först när den inte följs av någon återhämtningsfas utan bara fortsätter och fortsätter. Då tär den på kroppens resurser.

I nyligen publicerade studier har man dessutom hittat en spännande koppling mellan hur vi tänker om stress och vad det får för påverkan i kroppen. Man kunde genom mätningar, konstatera att om man hade en föreställning om att stress var farligt så blev de kroppsliga reaktionerna mycket allvarligare än om man betraktade stress som ofarligt. Det är en spännande insikt som visar hur stark påverkan våra tankar och föreställningar har på kroppen. Oavsett detta så är alla forskare överens om att pauser är ett bra sätt att ta udden av stressens mest skadliga verkningar.


En väldigt enkel och effektiv övning som inte tar många minuter att göra finner du här nedan. Du kan göra den liggande eller sittande. Du hittar den också verbalt vägledd i min app under rubriken ”Sov bättre”. Det är också en effektiv övning att ta till när det är svårt att somna eller somna om.


Förutsättningen för att du ska få en avstressande effekt av övningen är att du är helt fokuserad på det du gör och inte tänker på annat under tiden.

Övningen hjälper dig också att får bort spänningar i diafragmamuskeln som är den av våra muskler som först reagerar på stress och vars spänningar påverkar din andning på ett negativt sätt.


ÖVNING


BILD 0 - SKAPA REFERENSPUNKTER

Lägg dig bekvämt. Känn efter var du känner din andningsrörelse tydligast, är den snabb eller långsam, mjuk och rytmisk eller ojämn och stökig?

BILD 1

Dra in din mage. Fortsätt att hålla magen indragen medan du andas med vanliga andetag in och ut fyra gånger. Släpp ut magen igen, fortsätt att andas som vanligt och pausa.

BILD 2

Spänn sedan ut din mage. Håll den utspänd medan du andas in och ut fyra gånger. Släpp spänningarna och pausa igen.


BILD 0 - TILLBAKA TILL REFERENSPUNKTERNA

Kom tillbaka och kontrollera dina referenspunkter igen. Hur har din andning förändrats?


Denna övning kan du så småningom stegra i svårighetsgrad genom att upprepa vart och ett av momenten två gånger. Vid andra tillfället drar du bara in respektive spänner ut magen så lite som behövs för att du ska känna att det uppstått en muskelspänning. På så sätt tränar du upp din lyhördhet inför allt mindre muskelspänningar.


I min kostnadsfria app Eva Moberg - Övningar & Teori finner du fler användbara kroppsmedvetenhetsövningar och i min bok kan du följa ett

10-veckorsprogram för att återta balansen.

Eva

Läs också:
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page