top of page

NÄR SAKER HETTAR TILL OCH DET KÄNNS SOM ATT STRESSEN TAR ÖVER


Har du haft för vana att kunna fixa det mesta,? Kunnat “ta dig i kragen” när du känt dig trött och pressat dig själv ytterligare? Det går ett tag, för vissa personer är det till och med möjligt under flera år. Men till sist säger HPA-axeln ifrån och obalanser börjar uppstå. Det kan gå så långt att det känns som att hjärnan börjar “koka över”. Det som sker är att det ständiga påslaget av stresshormoner i ditt blod börjar påverka din hjärnas vävnader på ett ogynnsamt sätt.

HPA-axeln är en hormon-axel, ett finstämt system i din kropp, som reglerar och parerar olika stressituationer och ser till att återhämtning sker efter att du varit utsatt för något som stressat dig. Det är en livsnödvändig kroppsfunktion som vi hade redan som grottmänniskor då vi behövde kunna agera snabbt i livshotande situationer. Stress är därför i sig inget farligt, det vill säga om den är kortvarig och följs av en återhämtningsfas.

Det är när stressen blir långvarig och du börjar negligera kroppens signaler om behov för vila och återhämtning som obalanserna i din HPA-axel börjar uppstå. Du kan läsa mer om HPA-axeln i Anders Hansens bok “Hjärnstark” och du kan också titta på en kort och väldigt förenklad sammanfattning av vad som sker med din HPA-axel vid långvarig stress i min film som du finner här:

Den som drabbats av ett stressutlöst utmattningstillstånd får ofta höra att vila och korta promenader är en bra kombination för att börja läka obalansen som uppstått i HPA-axeln. Det stämmer men det finns också möjlighet att komplettera med varsamma kroppsmedvetenhetsövningar i både läkande och förebyggande syfte. Den ökade lyhördheten för kroppens signaler i kombination med vila och dagliga promenader utgör några av de mest värdefulla redskapen för att komma i balans igen.

Tänk bara på att du förmodligen är van vid att prestera och att detta “livsmönster” kan bidra till att du vill “effektivisera” din rehabilitering också. Då är det lätt att man återigen pressar sig för mycket vilket kan leda till bakslag. En av de viktigaste strategierna är därför att du ser till att ge dig själv stora marginaler det vill säga att du provar en sak i taget och inte lägger till något ytterligare, förrän du ser att det fungerar för dig, utan att du känner dig urlakad efteråt.

En skonsam övning som ökar lyhördheten inför kroppens signaler finner du här:

Läs också:
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page