top of page
BLOGG

Ingefärans många bra egenskaper har du säkert hört talas om. Det är en rot som använts inom olika kulturers folkmedicin och den ena studien efter den andra bekräftar dess välgörande effekter. Att den har starka antiinflammatoriska och antioxidantiska egenskaper som ger lindring vid till exempel led-,  muskelsmärtor och förkylning visste du kanske redan. Men visste du att ingefära också är bra för dina fötter och kan minska din stress?

 

Foten är en fantastisk biomekanisk konstruktion med sina 38 muskler, 66 leder och 214 ligament. De flesta går igenomsnitt mellan 5000 och 10 000 steg om dagen vilket innebär en belastning på dina fötter mellan 650 till 700 ton. Detta motsvarar ungefär samma vikt som 70 personbilar, en betydande påfrestning, eller hur?

 

När vi blir stressade alstrar vi dessutom en ökad mängd spänningar i fötternas muskler. När fötterna “drar ihop” sig på grund av de ökade muskelspänningarna mister de som följd lite av sin självklara kontakt med underlaget. Du står lite ostadigare och det kan kännas som att man förlorar fotfästet en aning. Kanske har du också märkt att din balans blivit sämre under stressade perioder av ditt liv. Det är här ingefäran kommer in i bilden. Prova ett enkelt och billigt fotbad som kan göra underverk med att lossa på spänningarna i dina fötter och minska din stress helt allmänt.

 

Välj en cirka 5-7 cm färsk ingefära rot som ser svulstig ut. Finriv den på rivjärn. Tappa upp så hett vatten som du tycker känns behagligt i en plastbalja och lägg i den rivna ingefäran i vattnet. Slå i ett par skedar grönsåpa och stick sedan ner fötterna i fotbadet. Efter en liten stund kan du se att dina fötter får en rodnande färgton. Det är på grund av ingefärans cirkulationsbefrämjande egenskaper och det är just detta som hjälper dina fotmuskler att spänna av. Har du ingen färsk ingefära tillgänglig kan du testa med ett par matskedar finmalt torkat ingefärapulver. Grönsåpan bidrar till att fötterna blir behagligt mjuka och vill du känna dig extra lyxig kan du spetsa fotbadet med ett par droppar ekologisk lavendelolja som ger en fräsch och uppfriskande doft och som också i sig har en avspännande effekt.

Tillbaka till Bloggen >>>

bottom of page