April 6, 2020

Om det är något som toppar listan över att alstra muskelspänningar och en tillbakahållen andning, så är det oro och rädslor. Den globala utmaningen vi står inför gör detta väldigt tydligt. Helt plötsligt värker det mer i musklerna och man kommer på sig själv med att knappt andas. 

Men det finns mycket vi kan göra för att stärka kroppen och hjälpa den att stå emot utmaningarna bättre. Två bra övningar för att släppa på spänninga...

March 16, 2020

Jo men det vet man förstås. Spända muskler, snabb andning, bultande hjärta, torr i munnen och allt det där. Kroppen signalerar att den går in i ett akutläge. Allt det där känner vi redan till. Men varför låter man det gå hela vägen till ett utmattningstillstånd, om man så väl känner igen signalerna och vet om farorna? En bra tiotusenkronorsfråga, som en av mina patienter sa. Ja verkligen tänker jag. Vad är det vi gör med oss s...

November 28, 2019

Under ett symposium om fysioterapins roll vid psykisk ohälsa på Fysioterapi 2019 medverkade Katarina Fahlqvist med en patientberättelse som skakade om och berörde såväl fysioterapeuter som beslutsfattare inom hälso- och sjukvård. Katarina Fahlqvist är 32 år. I tonåren blev hon utsatt för fysiskt och sexuellt våld i en destruktiv relation och drabbades därefter av psykisk ohälsa med svåra kroppsliga symtom. I vuxen ålder fick...

December 27, 2017

NU ÄR DET DAGS ATT ANMÄLA DIG TILL VÅRENS GRUPPBEHANDLING / INTRODUKTIONSKURS I ÖKAD KROPPSMEDVETENHET

December 8, 2017

Har du haft för vana att kunna fixa det mesta,? Kunnat “ta dig i kragen” när du känt dig trött och pressat dig själv ytterligare? Det går ett tag, för vissa personer är det till och med möjligt under flera år. Men till sist säger HPA-axeln ifrån och obalanser börjar uppstå. Det kan gå så långt att det känns som att hjärnan börjar “koka över”.

November 20, 2017

Förmågan att känna kroppens signaler är något som ofta avtar när man blir stressad, man stänger liksom av lyhördhetheten för att kunna fixa mer och orka mer. Det är väl helt ok att göra någon gång då och då men blir inte speciellt kreativt om det blir till en vana. Kroppen har ett behov för att göra sig hörd och kommer därför att bli tvungen att skrika högre och högre om man fortsätter att slå dövörat till.

November 13, 2017

För dig som inte har läst eller kanske orkar läsa

Anders Hansens bok "Hjärnstark" så kan du lyssna på en suveränt bra föreläsning av honom där de viktigaste aspekterna av boken förklaras på ett lättillgängligt sätt...vår hjärna är byggd för rörelse!

October 30, 2017

Att sova som ett barn är få förunnat.Var fjärde individ i Sverige lider av stressutlösta sömnproblem. Har du svårt att somna eller vaknar upp på natten och inte kan somna om? Då kan jag rekommendera det här programmet som tar upp många bra och tänkvärda aspekter!

October 24, 2017

Att integrera skelettet i din kroppsmedvetenhet har många fördelar och förespråkades av Moshe Feldenkrais som grundade kroppsmedvetenhetsmetoden “Medvetenhet genom rörelse”. Skelettet är vår mest stabila och bärande struktur i kroppen och i den optimala kroppshållningen finns det en balans i muskelspänningsnivån mellan musklerna på kroppens fram och baksida. När vi är stressade utnyttjar vi oftast inte skelettets stödjande fu...

October 11, 2017

Att känna sig udda i tillvaron handlar ofta om att känna sig utanför att inte vara riktigt som andra. Kanske tycker man att man inte är lika lyckad, inte presterar lika bra eller är den enda som jämt mår dåligt. Det hela bottnar ofta i att man ständigt jämför sig med andra. Våra sociala medier bidrar i stor grad till detta.

Please reload