top of page

TRYCK PÅ EKONOMIKNAPPEN


Jag tittar på ekonomiknappen i bilen. Ett litet tryck och bilen förbrukar mindre energi och körningen blir mer miljövänlig. Men det tar lite längre tid att komma fram. Tänk om kroppen hade haft en sån knapp, som man kunde trycka på, när det blir för stressigt, som fick kroppen att gå in i ett energisparande läge. Tänk om det hade varit så lätt att acceptera att saker får ta tid.ENERGITJUVAR


De flesta av oss vet hur lätt energin tar slut. Men varför hamnar man i ett hamsterhjul av stress som pressar den sista droppen av energi ur en?

Det finns många energitjuvar. Man kollar på nätet och blir matt av att inte veta om det som står där är korrekt eller om det rör sig om felinformation. Tankarna börjar leva sitt eget liv och till slut vet man varken ut eller in. Man spänner sig och blir trött.

Man kollar på olika dieter och läser om antiinflammatorisk kost och tänker på allt som man måste ändra på. Man spänner sig och blir trött.

Man vet att fysisk aktivitet är a och o för att må bra. Man läser om det effektivaste sättet att träna för att må bättre. Man spänner sig vid tanken på att komma igång och blir trött innan man ens hunnit börja.

Man läser om hur bra det är att meditera och tänker att det måste jag komma igång med. Men listan på saker man borde göra kan bli hur lång som helst. Det finns alltid något som kan förbättras. Men när ska man hinna med allt som är tänkt att få en att må bättre? Man spänner sig och blir trött bara man tänker på det.


Finns det någon gemensam nämnare för alla dessa energitjuvar? Ja faktiskt, alla handlar de om framtiden, att man ska göra något som får en att må bättre sen. Det är då tanke, känsla och kropp kommer i obalans. När tankarna skenar iväg mot en bättre version av oss själva någonstans i framtiden, hinner kroppen inte med. Den får aldrig något andrum och känslan av att vara missnöjd med den man är just nu, tar fart igen. Det går åt ofantligt mycket energi att aldrig få vara nöjd med den man är och var man är. Andningen blir ytlig, musklerna spända och man får en mängd skrämmande symptom som yrsel, hjärtklappning, konstiga smärtor och så en känsla av att vara tömd på energi.


BRYT DEN NEDÅTGÅENDE SPIRALENHur tar man sig ur den nedåtgående spiralen? Tryck på ekonomiknappen, låt tanke, känsla och kropp få komma i balans. Bromsa tankarna som vill få dig att tro att du måste bli bättre, att någon kvick-fix ska rätta till ditt mående. Försök att vila kvar i det nuvarande ögonblicket och bejaka det som är just nu. Genom att förankra dig i din ”vittnesposition” kommer du bit för bit till insikt om att du kan välja dina tankar, att du inte behöver tro på allt du tänker.


När du slutar jaga lösningar utanför dig själv kommer du sakta inse att du har lösningen inom dig själv. Tänk på den gamla historien från den grekiska mytologins Värld;

”Gudarna hade skapat människan och hela Världen. Nu återstod bara att gömma sanningen om livet. Men var skulle de gömma den, så att människan inte skulle kunna hitta den? De olika gudarna kom med många förslag. En menade att man skulle gömma den i en av planeterna, en annan i jordens mittpunkt, en tredje i något annat solsystem. Till sist utropade den äldste av gudarna; jag vet, vi gömmer den inom människan själv för det är det sista stället hon kommer att leta på!”


För att förstärka din ”vittnesposition” kan du göra övningen ”Lär dig fokusera” som är en kortare version av ”Resan genom kroppen”. Du finner den på hemsidan eller i min App under "ÖVNINGAR" eller i min bok ”Återta balansen, låt tanke, känsla och kropp bli sams när du är stressad”.

Du hittar boken här https://www.evamoberg.com/aterta-balansen. Appen finns att ladda ner på Google Play eller i App Store.Comentarios


Läs också:
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page