top of page

Sommarfällan

Några korta rader om sommarstressen och vikten av att andas.


Så här nästan mitt i sommaren kan det vara bra att stanna upp och ta ett djup andetag.

Det är så lätt att falla i sommarfällan. Det är så mycket man vill hinna med, alla saker som man har längtat efter hela året.

Under ruggiga vinterdagar har man drömt sig bort och tänkt; bara det blir sommar, då ska jag passa på att åka på utflykter och göra en massa mysiga saker. Känslan av att inte vilja missa något, att vilja ta vara på varje minut växer sig starkare och starkare. Speciellt nu när ljuset börjat avta igen, och sommardagarna snabbt försvinner med varje ny solnedgång.

Så tittar man på sociala media och tänker, hur hinner de med allt, jag som knappt orkar

ta mig ur soffan. Hur blev det så här? Var tog min ork vägen? Jag som skulle hinna med så mycket!

Visst är det så, vi tenderar att föra med oss samma stress in i fritiden som vi brottas med resten av året.

Så om du känner igen dig i de här raderna är det dags att stanna upp och andas för att komma i kapp dig själv igen. För det är precis i diafragmamuskeln, vår största andningsmuskel, som stressens spänningar sätter sig allra först. När vi tänker på allt vi vill hinna med så är det lätt att glömma bort att njuta av stunden och då kommer spänningarna som ett brev på posten. Det är också därför som man blir så otroligt trött eftersom man tillgodogör sig mindre syre.

Som tur är går det att komma till rätta med detta genom att ägna några minuter varje dag för att göra övningar som förebygger spänningar i diafragman. När du fokuserar på andningsövningen så bromsar du också tankarna på allt som du tycker att du måste hinna med framöver och då blir det också lättare att njuta av stunden precis som den är, utan krav på mer.

Testa andningsövningen ”Sov bättre” i min app och ge samtidigt dig själv en paus i tillvaron.

Då minskar stressen och du slipper hamna i sommarfällan. 

I min bok ”Återta Balansen, låt tanke, känsla och kropp bli sams när du är stressad” hittar du mer ingående förklaringar till hur kopplingen mellan tanke, känsla och kropp fungerar och tips på vad du själv kan göra för att minska stress, ångest och smärta.

Comments


Läs också:
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page