top of page

NYA HORISONTER FÖR ATT MOTVERKA STRESS


Förmågan att känna kroppens signaler är något som ofta avtar när man blir stressad, man stänger liksom av lyhördheten för att kunna fixa mer och orka mer. Det är väl helt ok att göra någon gång då och då men blir inte speciellt kreativt om det blir till en vana.

Kroppen har ett behov för att göra sig hörd och kommer därför att bli tvungen att skrika högre och högre om man fortsätter att slå dövörat till. Det börjar ofta lite diffust med en slags ihållande trötthet som inte är så lätt att vila bort. Sen kommer värken smygande, först lite ont på olika ställen, då och då, sen allt ihärdigare och oftare. Till slut har den blivit en permanent gäst i ens liv.

Låter det bekant? Då är det dags att sikta på nya horisonter, våga dra i bromsen och prova ett nytt sätt att förhålla dig till din kropp. Ingen annan kan göra det arbetet för dig. Det är bara du som kan välja vilken riktning du ska gå i för att börja må bra igen. Det tar tid att vinna tillbaka kroppens förtroende, tid att hitta och bana in nya strategier. Men du kan få bra hjälp och stöd på vägen när du väl bestämt dig för att våga förändras.

Det första steget är ofta det svåraste men det behöver inte vara svårare än att välja en kroppsmedvetenhetsövning och testa hur det känns att öva. Då tränar du tålamodet, det största av alla mod, nämligen det att kunna tåla dig själv, med både fram och baksidor.

Ofta märker man en förändring redan efter någon veckas regelbundet övande. Kanske inga stora revolutionerande saker i början men tillräckligt för att få mersmak på övandet och vilja fortsätta att utforska nya möjligheter. Det bästa är att det ofta räcker med 10-15 minuter om dagen för att man ska kunna känna en skillnad under förutsättning att du inte gör övningarna “mekaniskt” dvs tänker på annat medan du gör dem. Den riktade uppmärksamheten mot det du gör är a och o för att förändringen ska kunna komma till stånd. Då tränar du samtidigt din fokuseringsförmåga som är det mest effektiva sättet för att kunna hantera och förebygga stress.

I min app hittar du några enkla övningar som kan vara bra att börja med. Du kan ladda ner den gratis här...

Lycka till!

Comentarios


Läs också:
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page