top of page

HAR DU SVÅRT ATT SÄGA IFRÅN?

I detta inlägg delar jag med mig av en suverän övning som kan hjälpa dig att återta balansen i tillvaron.Har du tänkt på att fåglar är fantastiska? De är alltid beredda på vad som kan hända och gör det som behövs i stunden

För de flesta av oss är det inte lika lätt. Varför kommer man alltid på vad man skulle ha sagt först efteråt när ögonblicket har passerat. Vad är det som hindrar en från att vara modig och säga vad man egentligen tycker i stunden?

De flesta av oss brottas med en och samma rädsla, medvetet eller omedvetet. Rädslan för att inte bli accepterad. Rädslan för att bli lämnad utanför. Det är en gammal rädsla från den tiden vi vandrade på savannen och samlade mat för att kunna överleva. Utan flocken, utan grupptillhörigheten minskad chanserna för att överleva. Att bli lämnad ensam och övergiven innebar en säker död.

I vår tid är det andra faktorer som triggar igång samma rädsla. Nu handlar det mer om förmågan att överleva känslomässigt. Kan jag stå ut med att vara ensam om att tycka eller känna på ett sätt som inte är i samklang med mina vänners eller arbetskollegors. Klarar jag att det blir alldeles tyst när jag säger vad jag tycker? Står jag ut med ångesten när ingen backar upp mig i det jag sagt?

Det finns en del bra knep man kan ta till för att våga vara mer autentisk mot sig själv.

Ett knep kommer från den fysioterapeutiska behandlingsmetoden Psykodynamisk kroppsterapi.

ÖVNING

Den här övningen har en starkt stabiliserande effekt både fysisk och psykiskt under förutsättning att du är helt fokuserad på det du gör. Fler råd och övningar finner du i min bok ”Återta balansen, låt tanke, känsla och kropp bli sams när du är stressad”Ställ dig barfota på golvet (övningen går även att göra i strumplästen eller i nödfall med skor på, men effekten blir bäst barfota). Känn hur fötterna har kontakt med underlaget. Vilar du mer på den ena foten än den andra? Vilken del av dina fötter känner du tydligast? Hälarna, tårna, trampdynorna?

Ställ dig nu med fötterna höftbrett isär.

Sätt en hand på vardera höftbenskammen – ungefär som om du visar att du är mycket bestämd och menar allvar. Tryck sedan med båda händerna rakt ner på höfterna i riktning mot golvet. Håll kvar samma statiska tryck medan du sakta räknar till tio. Lätta sedan gradvis på trycket. Upprepa tre gånger.

Hur känns fötternas kontakt med underlaget nu? Vilka delar av dina fötter känner du tydligast?

Denna övning är suveränt bra att ta till när du ska träna dig på att våga säga ifrån. Den ökar din stabilitet och är därför också bra att göra om du lider av yrsel eller tycker att tillvaron svajar för dig.

Ditt statiska tryck på höfterna ner mot golvet sänder en signal ända ner till knä- och fotleder som stimulerar en så kallad hållningsreflex.

Detta innebär att den muskulatur som ligger närmst skelettet och har en övervikt av de långsamma fibrerna (se avsnittet om snabba och långsamma muskelfiber på sidan 56 i boken) aktiveras så att du får en tydligare känsla av skelettet, det vill säga din mest stabila struktur i kroppen.

Det får dig att återfå en känsla av stabilitet och trygghet både kroppsligt och psykiskt.

Lycka till!


 

EN NY APP


Eva Moberg - Övningar & Teori En gratis app för tanke, känsla och kropp


I min nya app finner du verbalt vägledda övningar som ger en god hjälp på vägen. Genom teori och enkla kroppsmedvetenhetsövningar vägleder appen dig så att du kan byta perspektiv och se möjligheter istället för att fokusera på problem.
Comments


Läs också:
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page