top of page

GLÖM INTE ATT NJUTA …


”Du är kompositören av ditt eget liv.
För att höra musiken måste du reducera bruset!”

Det går inte en dag utan att man får veta vad man ska göra för att må bättre. Antiinflammatorisk kost är ett av de begrepp som syns allt oftare i media och det kommer ständigt nya rön om vilken typ av mat som bidrar till låggradiga inflammatoriska tillstånd och hur man kan äta för att undvika dem.

Självfallet är maten en viktig faktor som påverkar hur vi mår. Men det är också viktigt att komma ihåg att det finns flera faktorer som tillsammans kan lägga grunden för en mer antiinflammatorisk livsstil. Det är min erfarenhet att det i grunden även här handlar om att återskapa en balans mellan tanke, känsla och kropp. Var och en av dessa nivåer måste få sin beskärda del av positiv uppmärksamhet. I min bok kan du läsa mer ingående om hur även våra tankar, känslor och muskelspänningar kan ge upphov till dessa inflammatoriska processer och hur du med enkla medel kan behandla och förebygga dem.

NJUTNINGENS KONST

Det kan bli stressande att hänga med i all den information kring vad man bör äta, som förmedlas i olika nyhetssammanhang. Det är viktigt att man inte låter sig skrämmas och bli fanatiskt sträng mot sig själv. Det skapar bara en inre typ av stress. Det är precis lika betydelsefullt för hälsan att kunna njuta av det man äter. Det blir också lättare att kunna njuta av något om man vet att det har många hälsobringande kvalitéer. Så är fallet med mörk choklad som visat sig ha egenskaper som verkar både stressreducerande och stämningshöjande.

Så om du vill unna dig något riktigt gott till helgerna förmedlar jag här Annas recept på en otroligt läcker och hälsosam chokladkaka, glutenfri och sötad med mestadels dadlar.


ANNAS TRYFFELTÅRTA

Bild på Annas vackert dekorerade tryffeltårta

6-8 portioner


Kladdkakan

Tänk på att kladdkakan behöver en natt i kylen för bästa resultat. Så det är bäst att göra den en dag i förväg.

150gram smör

100 gram mörk choklad (70% kakaohalt)

20 färska och urkärnade dadlar

3 ägg

2 dl mandelmjöl

1 dl kakao

0,5 msk vaniljsocker

2 krm havssalt

Chokladtryffeln

150 gram mörk choklad

1,5 dl vispgrädde

2 msk smör

Flingsalt


KLADDKAKAN

Sätt ugnen på 160 grader varmluft och klä en springform (20 cm) med bakplåtspapper.

Smält smör och choklad i en kastrull på låg värme. Mixa ner dadlarna så gott det går.

Rör ner resterande ingredienser och häll smeten i din springform. Grädda i mitten av ugnen i cirka 17-25 minuter. Kladdkakan ska ha fasta kanter och vara riktigt kladdig mitten.

Låt kladdkakan svalna och ställ sedan in den i kylen över natten. Några timmar innan servering förbereder du chokladtryffeln.

CHOKLADTRYFFELN

Hacka den mörka chokladen fint och lägg den i en värmetålig skål.

Smält smöret och koka sedan upp smöret med grädden. Häll blandningen över chokladen och rör om till du fått en len chokladtryffel.

Låt tryffeln svalna i rumstemperatur eller kyl tills bredbar konsistens.

Bre ett rejält lager chokladtryffel över kladdkakan.

Servera gärna med vispad grädde och valfria bär. Grädden balanserar chokladsmaken och tillsammans med bärens syrlighet blir det en intensiv smakupplevelse.

Kakan kan sen varieras genom att tillsätta smaksatt chokladkaka med till exempel chili eller lakrits.


GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!
Eva

Comments


Läs också:
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page