top of page

STRESS GÖR DIG VILSE I TILLVARON


Stress i lagom doser är hälsosamt och håller dina försvarsmekanismer alerta. Det är när du hoppar över återhämtningsfasen som det leder till problem. Långvarig stress är att jämföra med att springa ett ständigt pågående maratonlopp. Till slut blir det ohållbart och det är svårt att hitta tillbaka till dig själv och dina egna behov. Tröttheten och vilsenheten blir ett faktum.

Vad kan du göra för att hitta rätt igen? Ja, eftersom stress till stor del handlar om en splittringstendens i både tanke och känsla så gäller det att hitta metoder som leder tillbaka till en fokuseringsförmåga igen. Fokusering är på ett sätt splittringens och stressens raka motsatts. Du vet hur lätt det är att tankarna och känslorna rusar iväg med dig när du är stressad. Oftast handlar tankarna om något som hänt i det förflutna eller något som du är orolig för ska hända i framtiden. Väldigt sällan befinner du dig i tanken här och nu. Alla metoder som ökar din förmåga att stilla tankarna och kunna vara mer i nuet blir därför till hjälp för att kunna fokusera igen. Detta minskar och förebygger stress och oro.

Eftersom kroppen aldrig kan vara vare sig i det förflutna eller i framtiden blir metoder som ökar din kroppsmedvetenhet ett suveränt bra redskap för att kunna fokusera igen. I övningen “Lär dig fokusera” kan du i egen takt och på ett enkelt sätt träna upp din förmåga till fokusering och koncentration. När du

väl känner att du fått ett redskap som fungerar kommer det också i sig att hjälpa dig att inte i dras med vare sig av stressfyllda situationer eller när du brottas med inre stress. Då har du redan börjat hitta den röda tråden som

kommer att ta dig ur stress-labyrinten. Lycka till!


Du finner övningen i min app eller här på sidan under övningar.

Läs också:
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page